3 veel voorkomende hand- en polsklachten 

Als je last hebt van een hand- en/of polsklacht, is dat geen pretje. Je wordt direct beperkt in al je dagelijkse bezigheden. Mankeer je bijvoorbeeld iets aan je duim, dan kun je bijna niets meer goed vastpakken. Heb je last van artrose in je hand, dan weet je dat je moeite hebt met het opendraaien van een potje. Is je pink gebroken? Dan is de fijne motoriek van je hand opeens veel minder. Hand- en polsklachten kunnen op allerlei manieren ontstaan. Door het sporten, een valpartij, een aandoening of door overbelasting. We bespreken in deze blog drie veel voorkomende hand- en polsaandoeningen. 

 

1. De skiduim

Een van de meest voorkomende klachten aan de hand is de skiduim. Hierbij is de gewrichtsband aan de binnenzijde van de duim af- of ingescheurd. De oorzaak is meestal een val waarbij de duim achter iets blijft haken. Denk bijvoorbeeld aan een valpartij tijdens het skiën waarbij je duim achter de skistok blijft haken. Daar komt de naam skiduim ook vandaan. Maar ook door een balsport kan de gewrichtsband in de duim in- of afscheuren.

Dit letsel wordt vaak gemist omdat men meestal denkt dat het gaat om een kneuzing. 


De behandeling van een skiduim

De behandeling van een skiduim hangt af van de ernst van het letsel. Bij inscheuring van de gewrichtsband wordt meestal gebruik gemaakt van een brace om de duim rust te gunnen. Bij afscheuring van de band is vaak een operatie nodig. Daarna kan met behulp van fysiotherapie en oefeningen de beweeglijkheid en stabiliteit van de duim worden hersteld. 

 

2. De ziekte van Dupuytren

In 1831 beschreef Baron Guillaume Dupuytren als eerste deze aandoening, vandaar de naam. Bij deze aandoening verandert het bindweefsel in je hand. Er kunnen harde knobbels en dikke draden in je hand(en) en vingers ontstaan. Dit kan stijfheid en vervorming van de vingers veroorzaken en het kan pijnlijk zijn. Vaak is een operatie noodzakelijk om je te bevrijden van je klachten.De precieze oorzaak van de ziekte van Dupuytren is nog onbekend, maar erfelijkheid en leeftijd worden geassocieerd met een verhoogd risico.


De behandeling van de ziekte van Dupuytren 

In sommige gevallen volstaat de behandeling door het aanmeten van een spalk en fysiotherapie, waarmee je de symptomen beheersbaar maakt. In ernstige gevallen is chirurgie de enige oplossing. Daarna zal met behulp van fysiotherapie de soepelheid en kracht van de hand weer worden opgebouwd.

 

3. Carpaal Tunnel Syndroom

Als je klachten hebt, zoals tintelingen in je hand, krachtverlies of uitstralende pijn van de pols naar de arm, dan kun je last hebben van Carpaal Tunnel Syndroom. Bij deze aandoening raakt een belangrijke zenuw in de pols bekneld. Dit kan gebeuren bij veelvuldige en herhaaldelijke bewegingen van de hand. Maar ook overgewicht, suikerziekte, zwangerschap en de overgang kunnen het veroorzaken.


Behandeling van Carpaal tunnel syndroom

Je kunt de klachten verminderen met behulp van fysiotherapie en er zijn diverse oefeningen die je zelf kunt doen. Is de aandoening dermate ernstig, dan kan een operatie uitkomst bieden. Waarna je met behulp van fysiotherapie de beweeglijkheid en kracht in je pols weer terug krijgt. 

 

Ervaar je hand- of polsklachten? Neem dan contact met ons op.

Ervaar je hand en/of polsklachten? Blijf er niet te lang mee rondlopen. Bij veel hand- en polsklachten kan fysiotherapie namelijk uitkomst bieden. Onze fysiotherapeuten kunnen je daarin ondersteunen en adviseren. Neem contact met ons op via onze website, door te bellen naar 035 – 6216 722 of door een mail te sturen naar info@fysiobadhuis.nl. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met jou opnemen.

Lees meer berichten