Man met chronische rugklachten krijgt uitleg over de rug door een fysiotherapeut.

Acute en chronische rugklachten: Wat is het verschil?

Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat in het dagelijks leven voor veel beperkingen kan zorgen. Over het algemeen kunnen rugklachten in twee categorieën worden opgedeeld: acute rugklachten en chronische rugklachten. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze klachten? Je leest het in onze blog!

 

Wat zijn acute rugklachten?

Bij acute rugpijn ervaar je plotseling pijn in de onderrug. Dit gevoel wordt vaak omschreven alsof het ‘erin schiet’. De oorzaak van rugklachten kan per persoon verschillen. Vaak kunnen we de klachten wel koppelen aan bewegen, maar dit varieert bij ieder persoon. Daarnaast kan de pijn ook uitstralen van de rug naar de heup, bil en bovenbeen. De pijn komt plotseling op en is meestal binnen enkele weken weer verdwenen.

 

Wat zijn chronische rugklachten?

Rugpijn wordt vaak chronisch genoemd als de pijn langer aanhoudt dan drie maanden. Chronische rugklachten kunnen diverse oorzaken hebben en ontstaan niet alleen door fysieke factoren. Daarnaast kan letsel zoals een hernia of breuk ook voor langdurige klachten zorgen.

 

Naast de fysieke oorzaken kunnen stress en spanning ook bijdragen aan chronische rugklachten.

Hoe kunnen rugklachten behandeld worden?

Behandeling van acute rugklachten

Ons advies voor de behandeling van rugklachten is blijven bewegen. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar dit kan ervoor zorgen dat je klachten vanzelf weer weg gaan. Mochten jouw klachten na een week erger worden en niet beter, kun je contact opnemen met een van onze gespecialiseerde therapeuten voor een passend advies.

 

Behandeling van chronische rugklachten

Chronische rugpijn kan het beste worden behandeld door middel van fysiotherapie. Onze therapeuten kunnen je helpen om te leren omgaan met je klachten. Samen gaan we op zoek naar een passende oplossing voor jouw problemen, zoals voorlichting over pijn, je klachten en beweging. Daarnaast helpen we je door het inzetten van bijvoorbeeld oefentherapie of andere handelingen.

Hoe kunnen onze fysiotherapeuten jou helpen?

Heb jij last van je rug? Je kunt altijd een afspraak maken bij een van onze fysiotherapeuten. Eerst wordt er gekeken naar je hulpvraag en op basis hiervan maken wij een behandelplan op maat. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit manuele therapie, dry needling of oefentherapie.

 

Wil je langskomen en een afspraak maken? Neem dan contact met ons op door te mailen naar info@fysiobadhuis.nl, te bellen naar 035-6216722 of door het contactformulier in te vullen op onze website.

Lees meer berichten