Twee vrouwen zitten in een wachtkamer. Ze oefenen met ademhalingstechnieken in deze prestatiegerichte samenleving.

Ademhalingstechnieken bij long COVID

Hoewel het coronavirus en de impact ervan langzaam lijken te vervagen, blijft long-COVID een actueel onderwerp in onze gezondheidszorg. Wist je dat ademhalingstechnieken een aanzienlijke invloed kunnen hebben op deze klachten? Naast dit bewezen effect bij long-COVID patiënten, kunnen ze ook gunstig zijn voor iedereen die zijn ademhaling wil verbeteren, worstelt met burn-out klachten of andere longaandoeningen heeft. In een gesprek met Iris van der Made legt ze uit waarom ademhaling zo’n grote invloed heeft op ons welzijn. 

 

Op welke klachten kunnen ademhalingstechnieken invloed uitoefenen?

Met de komst van COVID-19 is ook long-COVID een rol gaan spelen in onze maatschappij. Een cruciaal aspect voor mensen met long-COVID is het leren omgaan met hun grenzen. Long-COVID zorgt ervoor dat je lichaam in een gevecht modus komt, waarvan de rem het niet meer doet. Dit kan resulteren in onrust voor zowel jezelf als je ademhaling. De ademhaling speelt een essentiële rol bij het kalmeren van het lichaam. Een hoge ademhaling, ook wel onregelmatige ademhaling genoemd, gaat vaak gepaard met stress, activiteit en een ingespannen lichaam. Een lage ademhaling brengt het lichaam tot rust. Door ademhalingstechnieken te gebruiken, kun je leren hoe je jouw lichaam tot rust brengt, wanneer je rust nodig hebt en leer je herkennen waar je grenzen liggen.

 

‘’Het is belangrijk om je eigen grenzen te herkennen en daar niet overheen te gaan’’

 

In onze samenleving is presteren een must. Ademhalingstechnieken zijn daarom niet alleen nuttig voor long-COVID patiënten, maar voor ons allemaal. Door gebruik te maken van deze technieken wordt het gemakkelijker om je ademhaling onder controle te krijgen en gemakkelijker tot jezelf te komen.

 

Hoe kun je zelf actief aan de slag gaan met ademhalingstechnieken?

Ieder persoon is uniek en wordt geconfronteerd met zijn of haar eigen hindernissen en uitdagingen. Daarom is het lastig om één tip te geven aan mensen die hun ademhaling willen verbeteren of te maken hebben met long-COVID. Het is aan te raden om contact op te nemen met een ergotherapeut die je aanspreekt en die je inzicht geeft in hoe je jezelf belast en die je leert aanpassen aan je nieuwe situatie.

 

Oefening voor thuis

Het is riskant om een specifieke oefening voor thuis te geven. Je weet niet precies hoe iemand een oefening uitvoert. Juist als het gaat om ademhaling kun je jezelf erg ‘voor de gek’ houden. Natuurlijk is het altijd goed om je bewust te worden van je ademhaling en welke ademhaling je hebt. Heb jij een buikademhaling of een borstademhaling?

Neem contact met ons op!

Heb je nog vragen of wil je meer weten over ademhalingstechnieken en wat ze voor je kunnen betekenen? Neem contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak. Bel naar 035 621 6722 of mail ons op info@fysiobadhuis.nl .

Lees meer berichten