Een patiënt met aspecifieke rugklachten zit op de behandeltafel en de fysiotherapeut behandeld hem.

Behandel je aspecifieke rugklachten niet als B-klachten!

Rugklachten behoren tot een van de meest genoemde gezondheidsproblemen, waarbij aspecifieke rugklachten de leiding nemen. Wellicht herken je deze klachten. Kenmerkend is het ontbreken van een duidelijk aanwijsbare lichamelijke oorzaak. Deze klachten worden vaak onterecht als minder belangrijk beschouwd. In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp en benadrukken we waarom het cruciaal is om deze klachten serieus te nemen.

 

Wat zijn aspecifieke rugklachten?

Ervaar jij weleens pijn in je (onder)rug? Aspecifieke rugklachten treden op wanneer de oorzaak van de pijn niet duidelijk te identificeren is. Onderzoek heeft aangetoond dat een verstoorde balans tussen belasting (de kracht op de rug) en belastbaarheid (het vermogen van het lichaam om de belasting aan te kunnen) een rol kan spelen.

 

Om aspecifieke rugklachten beter te begrijpen, is het nuttig om ze te vergelijken met specifieke rugklachten. Aspecifieke rugklachten zijn alle vormen van rugklachten waarvoor geen duidelijke diagnose gesteld kan worden.

 

Specifieke rugklachten Aspecifieke rugklachten
Duidelijk moment van ontstaan Geen duidelijk moment van ontstaan
Duidelijk beeld van de klachten Klachten kunnen per dag verschillen
Afwijkende kenmerken zichtbaar op foto’s Geen afwijkingen zichtbaar

 

Door deze vergelijking wordt duidelijk dat aspecifieke rugklachten zich onderscheiden door hun onduidelijke oorsprong en variabele symptomen, in tegenstelling tot specifieke rugklachten met een heldere diagnose en zichtbare afwijkingen op onderzoeken zoals röntgenfoto’s of MRI-scans.

 

Wat kunnen onze fysiotherapeuten voor jou betekenen?

Het is belangrijk om de klachten van aspecifieke rugpijn serieus te nemen. Ons advies is om actief te blijven. Je kunt bijvoorbeeld regelmatig korte wandelingen maken en/of fietsen. Daarnaast is het belangrijk om langdurig zitten in één houding te vermijden.

Onze fysiotherapeuten staan klaar om je te ondersteunen bij het verminderen of verhelpen van je klachten. Met behulp van oefentherapie, manuele therapie en houding- en bewegingssadvies gaan we samen aan de slag. Bovendien hebben onze fysiotherapeuten waardevolle tips, waarmee je in de toekomst deze klachten kunt voorkomen.

 

Neem contact met ons op!

Loop je rond met rugklachten en weet je niet hoe je hiermee om moet gaan? Onze fysiotherapeuten staan je met raad en daad terzijde. Je kunt een afspraak maken via onze website, ons bellen op 035 621 6722 of mailen naar info@fysiobadhuis.nl

 

Samen zetten we stappen op weg naar herstel!

Lees meer berichten