Heb jij last van bekken(bodem)klachten?

Heb jij last van bekkenklachten die uitstraalt naar je rug of benen? Heb je door zwangerschap last van jouw bekken? Misschien heb je wel moeite met het ophouden van ontlasting en urine? Of ervaar je seksuele problemen? Klachten aan je bekken en bekkenbodem kunnen vele verschillende vormen aannemen en komen zowel bij vrouwen, mannen als kinderen voor. Een specifieke klacht vraagt dan ook om specifieke hulp. Onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut Mariska stelt de juiste diagnose bij jouw klachten en helpt jou zo goed mogelijk weer van jouw klachten af.

Wat zijn oorzaken van bekken(bodem)klachten? </span

Wat zijn oorzaken van bekken-(bodem)klachten? </span

Bekkenklachten komen voor bij mannen, vrouwen én kinderen. Bekkenklachten zijn erg divers en kennen dus ook verschillende oorzaken. Een aantal bekende oorzaken van bekkenklachten zijn: zwangerschap, spierverzwakking (op latere leeftijd), overbelasting, trauma of chronische aandoeningen. Soms hebben de klachten geen duidelijke verklaring, maar ook dan gaat onze bekkenfysiotherapeut met jou op zoek naar de oplossing voor jouw klachten.

Bij welke bekkenklachten kan bekkenfysiotherapie helpen?

Bij welke bekken- (bodem)klachten kan bekken- fysiotherapie helpen? ​

  • Pijn in het bekkengebied of rondom jouw heupen
  • Uitstralende pijn naar jouw rug of benen
  • Pijn of ongemak tijdens zwangerschap
  • Problemen met ontlasting en/of urine
  • Verzakkingsproblemen van je baarmoeder, darmen of plasbuis
  • Menstruatieproblemen en overgangsklachten
  • Seksuele problemen, zoals pijn bij het vrijen
  • Goed herstellen van je bevalling

Behandeling van bekken(bodem)klachten

Behandeling van bekken(bodem)- klachten

Onze bekkenfysiotherapeut is niet alleen gespecialiseerd in het bekken, maar ook in de bekkenbodem. Een behandeling start met een uitgebreid intakegesprek waarin zij samen met jou onderzoekt hoe jouw klachten zijn ontstaan. In overleg met jou kunnen we bij klachten aan jouw bekkenbodem een intern onderzoek uitvoeren. Ook kunnen we je vragen een aantal oefeningen te doen, zodat we de stabiliteit en sterkte van jouw bekken en bekkenbodemspieren kunnen bepalen.

Als we jouw klachten en het probleem helder in beeld hebben, kunnen we starten met de bekkenfysiotherapie behandeling. Met behulp van goede voorlichting en uitleg maken we je bewust van je bekken en wanneer je de bekkenbodem moet spannen of juist ontspannen. Je krijgt oefeningen waar je eerst onder begeleiding en daarna zelf mee aan de slag kunt. Zo voorkomen we de terugkeer van jouw klachten.

Deze therapeut kan je helpen

Veelgestelde vragen over bekken(bodem)klachten:

Veelgestelde vragen over bekken- (bodem)klachten:

Het bekken is een benige ring die helpt om het centrum van jouw lichaam te stabiliseren. Het vormt de verbinding tussen je lichaam en je benen en is dus erg belangrijk voor je. De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. De spieren dragen bij aan de stabiliteit van het bekken. Ook hebben ze een functie bij seksualiteit.

Een gevolg van bekkenklachten dat vaker voorkomt dan we denken zijn problemen omtrent seks. Klachten die vaak voorkomen zijn dan: pijn tijdens het vrijen, vaginale droogheid, een erectiestoornis of een orgasmestoornis. Het is niet nodig dat je je hiervoor schaamt. Door middel van bekkenfysiotherapie krijg jij het probleem snel weer onder controle en kun je weer zonder pijn of hindernissen vrijen.

Jazeker! Veel bekkenklachten kunnen voorkomen worden door jouw bekken en bekkenbodemspieren gezond en sterk te houden. Je kunt hiervoor oefeningen doen, maar ook letten op je houding en gewicht, het vermijden van zware belasting van het bekken en het dragen van comfortabele, ondersteunende schoenen kunnen een goede bijdrage leveren.

Ben jij net bevallen of heb je een prostaatoperatie gehad? Dan wijst onderzoek zelfs uit dat je incontinentieklachten kunt voorkomen door op tijd te starten met revalidatie van jouw bekkenbodemspieren.