Man in zijn pensioen blijft fit door naar de fysiotherapie te gaan.

Actief ouder worden: tips voor een gezond en vitaal pensioen

Na jaren hard werken kun je gaan genieten van een welverdiend pensioen. Hoe fitter je bent, hoe meer je uit jouw pensioen kunt halen. Maar hoe ga je fit je pensioen in? In deze blog delen we praktische tips en adviezen, zodat je fysiek en mentaal in topvorm kunt blijven. Zo kun je optimaal genieten van je oude dag.

 

Zorg dat je regelmatig beweegt

Een van de belangrijkste manieren om fit te blijven, is door te blijven bewegen. Dit hoeft niet intensief te zijn, maar het moet consistent blijven. Er zijn verschillende activiteiten die je kunt overwegen:

 

  • Wandelen: wandelen is een laagdrempelige manier om dagelijks in beweging te blijven. Het bevordert de gezondheid van het hart en het helpt bij het behouden van een gezond gewicht.
  • Fietsen: ben je op zoek naar een goede manier om je benen en je hart te trainen? Dan is fietsen wat voor jou! Een ander voordeel van de fiets is dat je op een milieuvriendelijke manier de omgeving kunt verkennen of bij kennissen op bezoek kan gaan.
  • Zwemmen: dit is een weinig belastende oefening waarbij je alle spiergroepen traint. Daarnaast is zwemmen ook een goede optie voor mensen die last hebben van gewrichtsproblemen.
  • Tai Chi en Yoga: Deze activiteiten bevorderen flexibiliteit en zorgen voor balans en mentale rust. Daarnaast zijn deze activiteiten goed voor het verminderen van stress en angst. Daarnaast kan Tai Chi ook bevorderlijk zijn voor mensen met artrose.

 

Eet gezond

Een goed gebalanceerd dieet is erg belangrijk voor een goede gezondheid, vooral naarmate je ouder wordt. Door gezond en gevarieerd te eten heb je minder risico op gewichtstoename en gewichtsverlies, osteoporose, botbreuken, griep en andere aandoeningen. Maar wat kun je het beste eten om een gezond voedingspatroon te behouden?

 

Eet veel groenten en fruit

Deze zitten boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Door voldoende groente en fruit te eten, word je geholpen bij het bestrijden van ziektes.

 

Kies voor volkoren

Volkorenproducten zoals volkorenbrood, pasta en rijst bevatten meer vezels. Het is belangrijk om genoeg vezels binnen te krijgen. Deze dragen namelijk bij aan een soepele spijsvertering.

 

Eet niet te veel vetten en suikers

Het eten van te veel verzadigde vetten en suikers kan leiden tot hart- en vaatziekten en diabetes. Het is daarom belangrijk om de inname hiervan te beperken.

 

Drink voldoende water

Water drinken is ontzettend belangrijk. Het helpt bij het handhaven van je energieniveau en daarnaast bevordert het een goede spijsvertering.

 

Blijf mentaal actief tijdens je pensioen

Mentaal fit blijven is net zo belangrijk als fysiek fit blijven. Zorg er daarom voor dat je jouw geest scherp houdt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld boeken te lezen, puzzels te maken of spelletjes te spelen. Daarnaast is het belangrijk om sociaal actief te blijven en je contacten te onderhouden. Dit speelt een belangrijke rol in je algehele welzijn. Je kunt bijvoorbeeld samen gaan wandelen en fietsen, of je speelt een spelletje in het buurthuis.

 

Zorg voor een goede nachtrust

Slaap is een belangrijk onderdeel van een goede gezondheid. Door goed te slapen herstelt het lichaam, zowel fysiek als geestelijk. Je kunt een goede nachtrust behouden door bijvoorbeeld iedere dag dezelfde bedtijden aan te houden. Door rond dezelfde tijd naar bed te gaan en rond dezelfde tijd op te staan, kun je een gezonde slaaproutine onderhouden. Zorg er ook voor dat je slaapkamer een donkere, stille en koele omgeving is, zodat je in alle rust kunt slapen.

 

Wat kan de fysiotherapeut betekenen tijdens jouw pensioen?

Kun je wel wat hulp gebruiken om fit te blijven tijdens je pensioen? Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het opstellen van persoonlijke oefenprogramma’s om je mobiliteit, kracht en flexibiliteit te verbeteren. Ben jij benieuwd hoe onze fysiotherapeuten jou kunnen helpen? Neem dan contact op door te bellen naar 035-6216722, te mailen naar info@fysiobadhuis.nl of door het contactformulier in te vullen op onze website.

Lees meer berichten