Heb jij last van je hand of pols?

Hand- en polsklachten kunnen een grote impact op je leven hebben. Als je beperkt wordt in de functie van je handen of polsen, door letsel of een aandoening, dan merk je pas hoe belangrijk je handen zijn. De hand is een prachtig uitgekiend lichaamsdeel met een ingewikkelde anatomie. Het is belangrijk dat je bij hand- en polsklachten de juiste diagnose en behandeling krijgt. Bij Fysiotherapie Het Oude Badhuis vind je de professional die jou kan helpen herstellen van hand- of polsklachten.

De oorzaken van
hand- en polsklachten

Hand- en polsklachten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Hieronder vind je een aantal mogelijke oorzaken:

Door herhaalde bewegingen te maken, kan er overbelasting van de hand en pols ontstaan. Dit komt vaak voor bij mensen die veel achter de computer werken, schilders en sporters die bepaalde bewegingen vaak herhalen.

Een val of een klap op de hand of pols kan leiden tot verschillende blessures, zoals breuken, verstuikingen of ontwrichtingen.

Naarmate we ouder worden, neemt de kans op slijtage in de gewrichten toe. Dit kan leiden tot pijnklachten en beperkingen in de beweeglijkheid.

Mensen met reumatoïde artritis of artrose kunnen last krijgen van pijnlijke handen en polsen als gevolg van ontstekingen in de gewrichten.

Bij sommige neurologische aandoeningen, zoals het carpaletunnelsyndroom of zenuwbeschadigingen, kunnen er klachten in de handen en polsen ontstaan.

Symptomen van
hand- en polsklachten

Symptomen van hand- en polsklachten kunnen variëren van lichte pijn en stijfheid tot ernstige beperkingen in de beweging en het gebruik van de hand en pols. Andere veelvoorkomende symptomen zijn zwelling, roodheid, warmte en gevoelloosheid of tintelingen in de hand en de vingers. Bij carpaal tunnelsyndroom kan er sprake zijn van pijn, gevoelloosheid of tintelingen in de hand en vingers die vooral ‘s nachts optreden. Bij artrose kan er sprake zijn van pijn en stijfheid in de hand en pols, vooral bij het bewegen en belasting. Het is belangrijk om bij aanhoudende symptomen van hand- en polsklachten professionele hulp te zoeken om verdere schade te voorkomen en een zo snel mogelijk herstel te bevorderen.

Hoe kunnen we jouw klachten behandelen?

Fysiotherapie kan een effectieve behandeling zijn bij hand- en polsklachten. De behandeling kan bestaan uit verschillende interventies, afhankelijk van de aard en ernst van de klachten. Enkele voorbeelden van interventies zijn oefentherapie, mobilisatie, massage, dry needling en advies over houding en belasting. Met oefentherapie kunnen de mobiliteit en stabiliteit van de hand en pols worden verbeterd en kan de belastbaarheid worden vergroot. Mobilisatie en massage kan helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid. Dry needling kan worden toegepast bij triggerpoints in de spieren die pijnklachten veroorzaken.

Wil je meer weten over de behandeling van hand- en polsklachten
bij Het Oude Badhuis?

Heb jij nog vragen over jouw hand- en polsklachten of wil je een afspraak inplannen met onze fysiotherapeut? Je kunt onze praktijk in Hilversum bereiken door te bellen naar 035 – 6216 722 of een mail te sturen naar info@fysiobadhuis.nl. Of neem direct contact met ons op via de website!