Wil jij geholpen worden bij jouw hoofdpijnklachten?

Kloppende, stekende, bonkende, zeurende of drukkende hoofdpijn, het kan onze dag aardig verpesten. We kennen hoofdpijn in allerlei vormen en hebben er allemaal weleens last van. Hoofdpijn is een signaal dat je lichaam een probleem ervaart, maar wat kun je hier aan doen? Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten weten vaak wel raad met hoofdpijnklachten.

Welke oorzaken hebben hoofdpijnklachten?

Iedereen heeft weleens last van hoofdpijn, dit kan allerlei oorzaken hebben. Veel genoemde oorzaken voor hoofdpijn zijn spanning, stress, vermoeidheid, nekklachten, een verkeerde houding, overbelasting of hormonale veranderingen. Ook bij een aandoening of ziekte kunnen hoofdpijnklachten optreden. Het is belangrijk om de oorzaak van jouw hoofdpijn te achterhalen om de juiste behandelmethode toe te passen.

Bij welke soorten hoofdpijnklachten kan fysiotherapie helpen?

Spanningshoofdpijn wordt meestal veroorzaakt door spierspanning in de nek, schouders en hoofdhuid. De pijn voelt vaak als een drukkende band om het hoofd.

Cervicogene hoofdpijn is een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn die wordt veroorzaakt door een probleem in de nek. Het kan worden gekenmerkt door pijn in het achterhoofd, de zijkanten of de voorkant van het hoofd en kan worden veroorzaakt door een trauma, zoals een nekletsel, of door een slechte houding. Cervicogene hoofdpijn wordt vaak verward met migraine, maar kan worden onderscheiden door de specifieke nekpijn en gevoeligheid die ermee gepaard gaan.

Migraine is een ernstige vorm van hoofdpijn die wordt gekenmerkt door intense, kloppende pijn, vaak aan één kant van het hoofd. Het kan worden vergezeld door symptomen zoals misselijkheid, braken, gevoeligheid voor licht en geluid, en aura’s (visuele veranderingen of sensaties).

Clusterhoofdpijn is een vorm van ernstige hoofdpijn die terugkerende aanvallen of clusters van intense pijn aan één kant van het hoofd veroorzaakt, vaak met andere symptomen zoals een verstopte neus, tranende ogen en zweten in het gezicht.

De behandeling van hoofdpijnklachten

Onze fysiotherapeut kan jou helpen bij het identificeren van de oorzaak van je hoofdpijn en een behandelplan opstellen om deze aan te pakken. Dit kan bestaan uit oefeningen om je houding te verbeteren en/of massage en mobilisatie om de spieren in je nek en schouders te ontspannen. Ook kan onze fysiotherapeut je advies geven over ergonomie en stressmanagement. Met de juiste begeleiding van één van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten kan je je hoofdpijn verminderen of kun je zelfs helemaal van de pijn afkomen.