Ervaar je veel stress en heb je last van onverklaarbare lichamelijke klachten?

Ervaar jij veel stress in je leven? Heb je het idee dat het evenwicht tussen wat jij kunt dragen en te dragen krijgt op dit moment verstoord is? Heb jij last van angst, vermoeidheid of onverklaarbare lichamelijke klachten? Dan kan het zijn dat je psychosomatische klachten hebt. Je lichaam trekt namelijk als eerste aan de bel als er sprake is van disbalans in je leven. Ga je op zoek naar een medische oorzaak voor je klachten, is deze vaak niet te vinden. Herken je dit? Dan kun je terecht bij onze gespecialiseerde psychosomatische fysiotherapeut Margot. Zij zorgt ervoor, samen met jou, dat je balans in je leven terug krijgt door de signalen van je lichaam te herkennen.

Hoe ontstaan psychosomatische klachten?

Voelen we ons goed, dan betekent dit dat lichaam en geest in balans zijn. Door omstandigheden kan die balans verstoord raken. Bijvoorbeeld door stress, op het werk of privé. Of door ziekte, een ongeluk of een traumatische ervaring. Vaak is zo’n verstoring een sluipend proces. Als je voortdurend onder druk staat, kan het gebeuren dat je de signalen van je lichaam niet altijd herkent en gaat negeren. 

Wat zijn de signalen van psychosomatische klachten?

Het is belangrijk om psychosomatische klachten te herkennen en hiervoor hulp te zoeken. Let op deze signalen:

  • Klachten aan nek, rug, bekken, maag/darm en buik
  • Onverklaarde spier- en gewrichtspijn
  • Lusteloos, prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn
  • Concentratieproblemen
  • (Extreme) vermoeidheid
  • Niet kunnen ontspannen
  • Druk op de borst of hartkloppingen
  • Hoofdpijn
  • Benauwdheid, moeite met ademhalen
  • Slecht of juist heel veel slapen
  • Angstig en onzeker zijn
  • Somber zijn en veel piekeren

Behandeling van psychosomatische klachten​

Psychosomatische klachten kunnen zich op allerlei manieren uiten in je lichaam. Onze psychosomatisch fysiotherapeut behandelt alle klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat die te maken hebben met stress en spanning.

Bij de intake neemt onze psychosomatisch fysiotherapeut jouw lichamelijke klacht(en) als uitgangspunt. Zij kijkt ook verder en gaat op zoek naar het verband tussen jouw lichaam, geest en je leefomgeving. Samen met jou wordt het doel van de behandeling bepaald en een behandelplan opgesteld. Bij de behandeling van psychosomatische klachten is het belangrijk om je bewust te worden van wat er gebeurt in je lichaam. Je leert hoe je lichaam werkt en hoe je daar zelf invloed op hebt. Je leert je lijf te begrijpen. Ook zal er aandacht zijn voor het ontwikkelen en toepassen van een gezonde levensstijl. Alles is erop gericht om het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning bij jou te herstellen.

Deze therapeuten kunnen u helpen

Veelgestelde vragen over psychosomatische klachten:

Als jouw aanhoudende lichamelijke klachten, na onderzoek door een arts, niet in verband kunnen worden gebracht met letsel, een ziekte of aandoening, kunnen ze psychosomatisch zijn. Psychosomatische klachten kunnen zich op heel veel manieren uiten in je lichaam. Ze zijn vaak stressgerelateerd. Dus als jij mentale problemen ervaart en tegelijkertijd last hebt van onverklaarbare lichamelijke (somatische) klachten dan is het het overwegen waard om een bezoek te brengen aan een psychosomatisch fysiotherapeut.

We ervaren allemaal wel eens stress, ofwel spanning of druk. Dit is normaal en niet per definitie ongezond. Het wordt pas ongezond voor je als de stress heel lang aanhoudt. Jouw lichaam zal daarop gaan reageren en signalen gaan afgeven dat er iets niet klopt. Niet elk lichaam reageert hetzelfde. De één krijgt hartkloppingen of wordt kortademig, de ander krijgt hoofdpijn of last van zijn rug. Onze therapeuten kunnen je helpen de oorzaak van jouw stress vast te stellen en jou helpen met het zoeken van een oplossing, zodat jouw lichamelijke klachten zullen afnemen. 

Ja, dat kan. Een behandeling bij een psychosomatisch therapeut is erop gericht om jou te begeleiden naar een goede balans tussen spanning en ontspanning en belasting en belastbaarheid. Met behulp van ademhalingstherapie, oefentherapie, mindfulness en gezonde leefstijl, leer je beter omgaan met stress en word je je bewust waar je grenzen liggen. Met als resultaat dat jouw klachten zullen afnemen.