Een vrouw is aan het bewegen op een crosstrainer in een oefenzaal. De fysiotherapeut staat naast haar.

Bewegen; voldoe jij aan de richtlijnen?

Wij denken vaak dat we genoeg bewegen, maar is dat ook zo? Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat slechts 44 procent van de Nederlanders voldoet aan de beweegrichtlijnen. Het belang van beweging voor de gezondheid van ons lichaam is duidelijk. Daarom leggen we in deze blog uit waarom het zo gezond is, wat de beweegrichtlijnen zijn en hoe je dat eenvoudig kunt toepassen in je leven.

 

Waarom is bewegen zo gezond?

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Inmiddels heeft verschillend medisch onderzoek aangetoond dat we bij onvoldoende beweging een groter risico lopen op allerlei klachten en ziektes, zoals (ernstig) overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziektes, bepaalde vormen van kanker en zelfs depressiviteit. Een inactief leven brengt je levensverwachting omlaag. Als je voldoende beweegt, is dat goed voor je algehele lichamelijke én geestelijke gezondheid.

 

Wat zijn de beweegrichtlijnen?

Bewegen is goed, maar meer bewegen is beter! Volgens de beweegrichtlijnen moet een volwassene 2,5 uur per week matig tot intensief bewegen. Daarnaast wordt aangeraden om minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Hierbij kun je denken aan activiteiten waarbij het lichaam met het eigen gewicht wordt belast, zoals traplopen of wandelen. Maar wat valt er precies onder de categorieën licht, matig en zwaar intensief bewegen?

  • Bij licht intensieve lichamelijke activiteit is er geen sprake van verhoogde hartslag of versnelde ademhaling. Denk hierbij aan afwassen, musiceren, klussen in huis of bijvoorbeeld yoga.
  • Matig intensieve lichamelijke activiteit zorgt voor een verhoogde hartslag en een versnelde ademhaling. Matig intensieve activiteiten zijn wandelen, fietsen, trampoline springen of paardrijden.
  • Iemand die zwaar intensief lichamelijk actief is, gaat zweten en raakt buiten adem. De meeste actieve sporten vallen in deze categorie (bijvoorbeeld voetbal, hockey, hardlopen, squash of wielrennen).

 

Hoe kun je ervoor zorgen dat je voldoende beweegt?

Tip 1 – Parkeer je auto verder, pak vaker de fiets en ga vaker lopen

Een eenvoudige manier om meer beweging in je dagelijkse routine op te nemen, is door je auto op een iets grotere afstand te parkeren van je bestemming. Je kunt ook overwegen vaker de fiets te gebruiken of te voet te gaan.

 

Tip 2 – Neem de trap in plaats van de lift

Woon of werk je op een hogere etage? Kies dan voor de trap in plaats van de lift! Het zetten van een paar extra stappen kan bijdragen aan jouw fitheid en gezondheid. Elke kleine inspanning telt mee!

 

Tip 3 – Zit jij veel door je werk of hobby? Probeer ieder half uur even te gaan staan

Langdurig zitten is niet bevorderlijk voor ons lichaam. Het is belangrijk om af en toe op te staan, te rekken en te strekken om je lichaam fit en gezond te houden. Neem bijvoorbeeld even een korte pauze om naar het toilet te gaan, een glas drinken te halen of de planten water te geven.

 

Verantwoord bewegen? Neem contact met ons op!

Ben jij van plan goed voor je lichaam te gaan zorgen en wil je voldoen aan de beweegrichtlijnen? Onze fysiotherapeuten staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden en helpen je graag verder naar een gezonder leven. Neem contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak. Je kunt bellen naar 035-6216722 of mailen naar info@fysiobadhuis.nl.

Lees meer berichten