meneer doet oefeningen om rugpijn in de winter te voorkomen

Rugpijn in de winter, is koud weer de boosdoener?

Stel je voor: het is een koude herfstdag, de lucht is fris en de bladeren vallen van de bomen. Je hebt al een tijdje last van rugpijn en merkt dat de kou plotseling in je botten kruipt. Maakt het koude weer jouw rugklachten erger? Deze vraag is niet ongewoon, vooral voor degenen die bekend zijn met rugpijn in de winter, spanning, of misschien zelfs een hernia hebben gehad.

 

Verhoogde kans op rugpijn in de winter

De pijn in je rug kan toenemen doordat de spieren stijver worden in koude omstandigheden. Met name de spieren rond de wervelkolom kunnen strakker en gespannen raken. Deze verhoogde spanning kan leiden tot een verergering van de pijn en een groter risico op spierspanning.

 

Inactiviteit is ook een grote boosdoener

Een andere factor die bijdraagt aan rugpijn in de winter is inactiviteit. Met de verleiding om binnen te blijven en gezellig onder een dekentje te kruipen, zijn we minder geneigd om actief te blijven. Het gebrek aan lichaamsbeweging kan leiden tot verzwakking van de spieren en verminderde flexibiliteit. Dit vergroot de kans op rugpijn.

 

Donkere dagen

Bovendien kunnen de donkere winterdagen invloed hebben op ons humeur en welzijn, wat indirect van invloed kan zijn op rugpijn. De kortere dagen en verminderde blootstelling aan natuurlijk licht kunnen leiden tot de zogenaamde ‘winterblues’, waardoor we ons minder geneigd voelen om actief te zijn.

 

Wat kan je zelf doen om de winterperiode zo gemakkelijk mogelijk door te komen?

Gelukkig is het mogelijk om rugpijn in de winter te voorkomen door jezelf goed voor te bereiden op de koude temperaturen. Hiervoor hebben wij drie tips.

 

Tip 1. Draag warme kleding

Kleed jezelf warm aan en hanteer de laagjesmethode. Meerdere dunne kledinglagen kunnen jou beter warm houden dan één dikke laag. Zorg ervoor dat je onderrug goed bedekt is. Steek je shirt in je broek om te voorkomen dat je rug koud wordt wanneer je je strekt of bukt. Draag over je shirt een trui, zo heb je meerdere kledinglagen. ’s Nachts kunnen extra dekens of zelfs een elektrische deken op je bed helpen om de spieren te helpen ontspannen.

 

Tip 2. Gebruik goed schoeisel

Draag goede schoenen of laarzen. Jouw winterschoenen moeten profiel hebben om uitglijden en vallen te voorkomen. Je kan een set schoenplaatjes kopen om over je schoenen te passen, zodat je zelfverzekerd blijft bij vriesweer.

 

Tip 3. Blijf actief

Het is belangrijk om in beweging te blijven. Kom van die bank af en maak een ommetje of ga naar de sportschool. Zo houd je jezelf warm en je lichaam soepel. Ben je van plan om naar buiten te gaan om een wandeltocht te maken? Dan raden wij aan om eerst een goede warming-up te doen.

 

Loop je met rugpijn in de winter? Wacht dan niet te lang en neem contact met ons op

Heb je last van (lage) rugpijn en kom je hier maar niet vanaf? Dan adviseren wij je om bij ons langs te komen. Onze fysiotherapeuten staan voor je klaar om jouw pijn te behandelen en om ervoor te zorgen dat je snel weer de oude bent! Plan een afspraak bij ons door te bellen naar 035 621 6722, een mail te sturen naar info@fysiobadhuis.nl of ons contactformulier in te vullen.

Lees meer berichten