Margot de Koning

Psychosomatische fysiotherapie - BIG nummer: 19915999604

Specialisaties

“Als je voelt, dan leef je.”

Na een intuïtieve keuze voor de opleiding fysiotherapie heb ik deze in 2012 met succes afgerond en ben toen direct vol overgave gaan werken als fysiotherapeut bij Fysiotherapie Het Oude Badhuis. Van jongs af aan had ik al grote interesse in het beweegpatroon van mensen. Ik kon daar als kind heel gebiologeerd naar kijken, vertelden mijn ouders mij. Nu, na een aantal jaren werkzaam te zijn als fysiotherapeut, is deze interesse alleen maar toegenomen en zelfs uitgebreid. 

“Heel vaak zie ik dat mensen te veel in hun hoofd zitten en vergeten dat ze een lijf hebben”

Master psychosomatische fysiotherapie

Na een aantal jaren wilde ik mij daarom verder verdiepen en heb ik gekozen voor de master psychosomatische fysiotherapie. Die keuze kwam voort uit mijn ervaringen uit de praktijk. Heel vaak zie ik dat mensen te veel in hun hoofd zitten en vergeten dat ze een lijf hebben. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer er geen balans tussen die twee is, ontstaan er vaak klachten die ervoor kunnen zorgen dat we niet meer lekker in ons vel zitten. Hierbij kun je denken aan vermoeidheid, niet kunnen ontspannen, moeite met ademhalen, onverklaarbare pijn, overbelasting, stress, slecht slapen, angstig zijn en concentratieproblemen. 

Werkwijze en samenwerking

Als psychosomatisch fysiotherapeut luister ik veel. Ik vind het belangrijk dat ik zelf een open en vooral ook nuchtere houding heb, waarbij jij je vrij voelt om te vertellen wat je wilt. Ik oordeel niet. Samen met jou kijk ik hoe ik je verder kan helpen om je weer in je eigen kracht te zetten. Door middel van normale fysiotherapeutische handelingen, ontspanningsoefeningen, de inzet van biofeedback en oefeningen specifiek gericht op jouw situatie, probeer ik je te helpen weer grip te krijgen. 

Dat kan ook betekenen dat ik de samenwerking zoek met bijvoorbeeld een ergotherapeut om te kijken naar jouw belasting en belastbaarheid. Ik werk veel samen met mijn collega Mariska op het gebied van spanningsproblematiek en met Hanno, onze manueel therapeut. Je moet tenslotte ook lekker kunnen bewegen om goed in je vel te kunnen zitten. Verder heb ik goed contact met psychologen en praktijkondersteuners en de meeste huisartsen weten mij inmiddels te vinden. 

“Als jij na afloop van de behandeling kunt zeggen: ik ken mezelf weer en ik ben mezelf weer. Dat is het mooiste compliment dat je mij kunt geven”

Als jij na afloop van de behandeling kunt zeggen: ik ken mezelf weer en ik ben mezelf weer. Dat is het mooiste compliment dat je mij kunt geven. Ik ben er best wel trots op dat ik mensen kan laten zijn hoe ze zelf willen zijn. Dat ik ze kan leren mild te zijn voor zichzelf. Dat ze hun lichaam beter leren kennen en de signalen leren interpreteren om zo een optimaal gevoel van gezondheid te krijgen. 

Goede raad

“Als je voelt, dan leef je.” Deze wijsheid vond ik bij een cliënte thuis aan de muur. Het is een stukje levensfilosofie dat mij wel aanspreekt. Ik wil het als volgt vertalen naar een advies: Als je ervoor zorgt dat je naar je lichaam luistert en je handelt daarnaar, dan voel je je beter. 

Nog meer in huis

Naast de psychosomatische fysiotherapie kun je bij mij ook terecht voor algemene fysiotherapie.

Een greep uit de cursussen en opleidingen die ik heb gevolgd:

  • Masteropleiding Psychosomatische Fysiotherapie,
  • Fysiotherapie bij slaapproblemen,
  • Shockwave,
  • Sensomotorische reëducatie: het opnieuw aanleren van de beweging aan specifieke spieren.

Mijn ideale vrije dag

Ik ben een echt buitenmens. Ik ben geen fanatieke sporter, maar fietsen, mountainbiken of een boswandeling met de kinderen is voor mij echt genieten. Dan kan ik ‘s avonds ook gewoon lekker op de bank ploffen en naar een serie kijken.