Wies Philips-Harbers

Fysiotherapeute - BIG nummer: 19033772804

Specialisaties

Fijn dat je kennis wilt maken! Ik ben Wies en werk al 46 jaar als fysiotherapeut én nog steeds bij dezelfde praktijk: Het Oude Badhuis. Ik heb altijd al in de medische sector willen werken en nadat ik in het ziekenhuis in aanraking kwam met fysiotherapie en mocht meelopen, was ik verkocht. Fysiotherapie was het voor mij. In 1977 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut en in 1979 heb ik een dependance opgezet van Het Oude Badhuis in de oude Egelantier. Inmiddels zitten we hier samen met andere zorgverleners, met wie wij ook nauw samenwerken. Ik werk op verschillende locaties: de Egelantier, Hilverzorg/de Linde, de KROon en bij mensen thuis. 

“Als we samen de gestelde doelen kunnen bereiken, dan ben ik een blij mens”

Passie

“Mijn passie ligt bij de geriatrie. Dit zijn mensen met veel levenservaring en de verhalen die ze hebben spreken mij erg aan. Omdat ik ook vaak cliënten aan huis behandel, bouw ik sneller een persoonlijke band op. Elke situatie is weer anders en dat maakt mijn werk leuk en bijzonder. Als we dan ook nog eens samen de gestelde doelen kunnen bereiken, bijvoorbeeld dat iemand zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan blijven wonen, dan ben ik een blij mens.”

“Een goede klik met je fysiotherapeut is al de helft van je genezing”

Laagdrempelig en professioneel

Als therapeut is mijn houding open, laagdrempelig en professioneel en zal ik vol enthousiasme en vrolijk ervoor zorgen dat er een klik is, die zo belangrijk is voor het succes van de behandeling. Ik zeg altijd: een goede klik is de helft van je genezing. Ik bied altijd een luisterend oor, want naast de fysieke klacht(en) ben ik ook sociaal betrokken en begaan.

Samenwerking

Mijn werkervaring en motivatie zet ik in om samen te werken en te sparren met mijn jongere collega’s. We houden elkaar scherp en zoeken waar het kan de samenwerking. Zo organiseer ik, samen met mijn collega Carola Meerkerk, de cursus “fysieke belasting” voor Hilverzorg. Hierin bespreken we hoe de verzorgenden arbotechnisch zo goed mogelijk kunnen werken. Dit doen we door adviezen te geven over het werken aan het bed, het werken met tilliften en andere hulpmiddelen. Dat is waarop ik wil blijven hameren bij iedereen die in de zorg werkt: gebruik de hulpmiddelen die tot je beschikking staan.

Trots op mijn werkervaring

Na zoveel jaar werken ga ik nog steeds fluitend naar mijn werk. Ik vind het nog steeds zo leuk om te doen. In al mijn jaren als fysiotherapeut ben ik mij blijven ontwikkelen en heb veel aanvullende cursussen gevolgd, waaronder: De motoriek van de ouder wordende mens; Psychogeriatrie; Klinimetrie in de ouderenzorg en verschillende losse cursussen gericht op orthopedische aandoeningen in de eerste lijn en op zittechnieken in rolstoelen.

Goede raad 

Als ‘oude rot in het vak’ wil ik je drie belangrijke tips meegeven:

  1. Blijf in beweging zoveel als je kunt. Je hoeft helemaal geen rare oefeningen te doen. Wandelen of fietsen is ruimschoots voldoende. 
  2. Ervaar je problemen met bewegen of heb je vragen, neem dan direct contact met mij op. Blijf er niet mee rondlopen. Loop je te lang door met klachten, dan loop je het risico dat je herstel langer duurt. 
  3. Geniet van de dingen die je leuk vindt om te doen.

Ideale vrije dag

Ik geniet in ieder geval dagelijks van mijn lieve schapendoes, Quibus, die mij tevens goed in beweging houdt. Ook houd ik erg van bakken en koken. Lekker kokkerellen en nieuwe recepten uitproberen, bij voorkeur Italiaans, die mijn partner vervolgens mag proeven. Ook mijn collega’s zijn blij als ik weer met een eigengemaakt baksel in de praktijk verschijn.