Oudere man en vrouw zitten aan de tafel met groenten

Kan vitamine K helpen bij de preventie van artrose?

Naarmate je leeftijd vordert, kun je last krijgen van veranderingen in je lichaam. Een veelvoorkomende uitdaging is artrose. Deze aandoening kan aanzienlijke belemmeringen veroorzaken in het dagelijks functioneren. Vitamine K kan helpen deze aandoening uit te stellen. Daarnaast staan onze fysiotherapeuten klaar om je te helpen wanneer je last hebt van artrose. 

 

Wat is vitamine K?

Vitamine K, een vetoplosbare vitamine, speelt een essentiële rol in ons lichaam. Het is niet alleen belangrijk voor een goede bloedstolling, maar ook voor de opbouw en onderhoud van sterke botten. Langdurig gebruik van medicatie of bepaalde darmziektes kan leiden tot een tekort aan deze vitamine. Gelukkig is vitamine K overvloedig aanwezig in verschillende voedingsmiddelen. Groene bladgroenten vormen een rijke bron, maar ook andere voedingsmiddelen, zoals fruit, zuivelproducten, vlees, eieren en granen, bevatten deze belangrijke vitamine. Een gevarieerd dieet zou in principe voldoende vitamine K moeten bieden. Een tekort aan deze vitamine kan echter vervelende symptomen veroorzaken, waaronder:

 

  • Spontane bloedingen zoals bloedneuzen en tandvleesbloedingen;
  • Moeilijk genezende wonden;
  • Overmatige blauwe plekken;
  • Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie;
  • Op de lange termijn zelfs verzwakte botten.

 

Hoe kan vitamine K helpen bij artrose?

Uit een onderzoek van Reuma Nederland blijkt dat er een verband is tussen vitamine K en artrose. Dit onderzoek onthult dat ongeveer de helft van de vijftigplussers een tekort aan vitamine K heeft, wat kan leiden tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van artrose. Momenteel lopen er nog onderzoeken om te bepalen of vitamine K kan helpen bij het uitstellen of zelfs voorkomen van de progressie van artrose.

 

Wat kun je nog meer doen tegen artrose?

Wij geloven in de kracht van beweging bij artrose. In een eerder artikel hebben we vijf praktische tips besproken om actief te blijven, zelfs als artrose je leven beïnvloedt. Een van onze meest waardevolle suggesties is om kleine aanpassingen te maken in je dagelijkse routine. Denk hierbij aan het eerder uitstappen bij het openbaar vervoer of het parkeren van je auto op een iets grotere afstand van je bestemming. Dit biedt niet alleen een kans om extra stappen te zetten tijdens je dagelijkse activiteiten, maar het kan ook je mobiliteit en algehele welzijn verbeteren.

 

Stap voor stap, letterlijk en figuurlijk, kun je je mobiliteit behouden en je symptomen van artrose beter beheersen. Vergeet niet dat elke stap die je zet, hoe klein ook, een positieve bijdrage kan leveren aan je gezondheid en welzijn op de lange termijn.

 

Wil je meer weten over actief blijven bij artrose?

Wij nodigen je van harte uit om contact op te nemen als je vragen hebt over jouw situatie. Ons team van experts staat klaar om je te voorzien van persoonlijk advies en ondersteuning op je reis naar een gezonder en actiever leven, ondanks de uitdagingen van artrose. Aarzel niet om de stap te zetten naar een betere mobiliteit en een hogere levenskwaliteit. Neem contact met ons op door te bellen naar 035-6216722 en te mailen naar info@fysiobadhuis.nl

Lees meer berichten